Welke uitkomst biedt het Broodfonds voor ondernemers?
Er zijn verschillende vormen om jezelf als ondernemer te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Één van deze manieren is het Broodfonds. We vroegen Jutta Klitsie, ZZP'er bij Waddenzorg en aangesloten bij tactvol Zorg, naar haar ervaringen en we onderzochten wat de voor- en nadelen zijn om je aan te sluiten bij een broodfonds.
In het pensioenakkoord van April 2021 (KVK) is vastgelegd dat zelfstandige ondernemers verplicht worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Ook wordt er gesproken over regels voor vrijwillige pensioenregelingen. Bij veel ondernemers bestaat het idee dat een AOV honderden euro’s per maand kost, maar met een beetje speurwerk kom je er achter dat dit niet het geval hoeft te zijn.
Een Broodfonds is een kleinschalig collectieve voorziening als alternatief voor een AOV. Een groep zelfstandig ondernemers vormt het collectief en betaalt maandelijks een premie aan het broodfonds. Bij langdurige uitval door ziekte verstrekt het Broodfonds een uitkering volgens afgesproken voorwaarden. (ZZP Nederland)
Jutta: "Bij het Broodfonds heb je voor twee jaar een uitkering. Wanneer je ziek bent en aanspraak wil doen op het Broodfonds, meld je bij de commissie dat je ziek bent. In een leden overleg wordt besloten of je in aanmerking komt voor een uitkering. Hiervoor wordt er gekeken naar de gemaakte afspraken."
Het collectief bestaat telt 20 tot maximaal 50 leden. De maandelijkse premies vormen een buffer doordat er veel meer wordt ingelegd dan uitgekeerd. Hierdoor is er een financiële buffer, wat garantie geeft van betaling. Voor de zeldzame gevallen waarin volledige betaling door te veel zieken niet kan worden gerealiseerd, is er een zogenoemde Broodfondsalliantie die bij kan springen met schenkingen (ZZP Nederland).
Jutta: “Je kunt altijd weg uit je broodfonds. Wanneer je eruit stapt, neem je het geld wat je hebt ingelegd weer mee. Ten minste, wat ervan over is. Dit is allemaal vooraf vastgelegd waardoor alles heel transparant is.”
Jutta: “Het sociale aspect van het broodfonds spreekt me aan. Er zijn ledenvergaderingen. Je kent elkaar en vertrouwt elkaar. Ik vind het heel warm. Je kunt elkaar helpen, dat past bij mij.”
Jutta: "Bij een broodfonds krijg je maximaal twee jaar een uitkering"
Het broodfonds is een laagdrempelig initiatief om een tijdelijke arbeidsongeschiktheid op te vangen. De inleg is niet fiscaal aftrekbaar, wat bij een reguliere AOV doorgaans wel het geval is. Doordat de uitkering een maximale looptijd heeft van twee jaar, is het Broodfonds minder geschikt als enige verzekering tegen langdurende of in het ergste geval zelfs permanente arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is de maximale maandelijkse uitkering lager dan wat je bij een reguliere AOV kunt afspreken. Je kunt met een broodfonds de periode waarop een AOV begint met uitbetalen rekken met twee jaar waardoor je je AOV tegen een lagere premie kunt afsluiten.