Week van het geld

We interviewden Yalda Qadiri over haar Financial Acadamy.

"Ik werkte altijd hard maar was aan het einde van de maand toch blut."

Mijn naam is Yalda Qadiri. Naast mijn werk als ZZP'er in de zorg, ben ik werkzaam als financieel coach voor jonge ondernemers.

Ik ben altijd iemand geweest die hard werkte, maar was aan het einde van de maand toch altijd blut. Deze bagage wilde ik niet bewust/onbewust meegeven aan mijn kind en ik wilde mijn kind stabiliteit kunnen bieden. Toen ik moeder werd, ben ik mij gaan verdiepen in de wereld van financiën.

"Hoe kan het dat de een altijd blut is, terwijl de ander rijkdom voor zichzelf heeft weten te creëren?"

Ik ben me ervan bewust, dat geld in alles in ons leven een belangrijke rol speelt. Het is als ruilmiddel noodzakelijk geworden in ons leven. Ik raakte nieuwsgierig: hoe kan het dat de een altijd blut is, terwijl de ander rijkdom voor zichzelf heeft weten te creëren? Hoe werkt de economie? In de afgelopen vijf jaar heb ik mij volledig verdiept door het lezen van boeken, volgen van cursussen en bijwonen van seminars. Daarnaast heb ik zelf coaching gezocht bij mensen die veel verstand hebben over dit onderwerp.

Ik ben erachter gekomen dat het grootste verschil tussen 'armen' en 'rijken' schuilt in het feit dat de 'rijken' zich niet een slachtoffer laten worden van financiën. Zij zijn niet afhankelijk van één inkomensbron. Voor hen is geld een dienaar: zij leren al van jonge leeftijd dat ze geld voor zich moeten laten werken.

"Rijke mensen leren al van jongs af aan dat ze geld voor zich moeten laten werken."

Ik zie vaak jonge ZZP'ers heel hard werken. Zij kopen dan een luxe auto op de zaak waar ze hard voor moeten blijven werken. Als er dan een maand minder omzet is, levert dat stress op. Ik zou jonge ZZP'ers willen meegeven dat ze eerst goed de vaste lasten op een rijtje zetten, voor ze zo'n grote aanschaf doen.

Geregeld kom ik ZZP’ers tegen die weinig kennis hebben over hun eigen boekhouding. “Daar heb ik mijn boekhouder toch voor?” is een uitspraak die ik met regelmaat terug hoor. Ik ben van mening dat er meer aandacht zou moeten zijn voor bewustwording rondom financiën. Niet alleen rond geld uitgeven en sparen, maar ook op het gebied van investeren.

"Kennis over boekhouding? Daar heb ik mijn boekhouder toch voor!?"

Welke soorten investeringen bestaan er en wat leveren ze je op? Zo is de aanschaf van een zakelijke auto wel een investering, maar deze vorm van investeren kóst alleen maar geld. Kijk je ook naar investeringsmogelijkheden die je op termijn geld gaan opleveren?

In mijn coaching begeleid ik jongeren hierin en maak ik een financieel plan met ze, wat volledig is toegespitst op hun situatie. Ik adviseer ze en ondersteun ze om de nodige kennis op te doen.

"Welke tip ik altijd mee geef: Maak vier spaarpotjes: 1 voor de vaste lasten, 1 voor de belasting, 1 om te sparen en 1 voor leuke dingen. "