ZORG [NIET] VOOR AGRESSIE!

Als zorgprofessional ontkom je niet aan grensoverschrijdend en/of agressief gedrag. Niet alleen van cliënten. Ook van familieleden, mantelzorgers of zelfs je directe collega's. In je rol van hulpverlener, verzorgende of verpleegkundige agressief behandeld worden, frustreert. Vaak komt agressie voort uit angst, onmacht of frustratie. Soms wordt het juist ingezet om iets voor elkaar te krijgen. Elke vorm van agressie heeft impact op zowel het slachtoffer als collega’s en omstanders. Welke vorm je ook tegenkomt, het is belangrijk dat jij als zorgprofessional daarmee om leert gaan. Zo creëer je een veilige (werk)omgeving. 

Trainers

Raymond van Donkersgoed

Begeleider GGZ, docent emotie regulatie- en agressie hantering, elementaire weerbaarheid & MMA.

Elza Lotte Diderik

Trainingsacteur, trainer agressiehantering en theaterdocente.

Martine Langeveld

Begeleider GHZ en GGZ, trainer agressiehantering in de zorg & Accountmanager TACTVOL Zorg

Trainen is leuk!

Deze nieuwe training voor zorgmedewerkers staat in nét een ander jasje dan de standaard trainingen waardoor het naast super leerzaam ook lachen, gieren en brullen geblazen is.

Wat gaan we doen?

In drie dagen nemen we je mee door de opbouw van agressie en bijbehorende interventies. Dit doen we door het combineren van de rollenspellen met trainingsacteur en ludieke spelvormen die de training naast leerzaam ook ontspannen en uitdagend maken. Onze jarenlange ervaring in diverse facetten van de zorg draagt bij aan een professionele verdieping van de training.

Dag één: introductie, kennismaking, casuïstiek en laagdrempelige oefeningen om de verschillende niveaus van spanning te (h)erkennen, bewustwording van je eigen kwaliteiten, grenzen en het effect van jouw houding en gedrag op anderen.

Dag twee: inzoomen op casuïstiek en veelvoorkomende verklaringsmodellen van agressie. Praktijksituaties oefenen om de aangereikte tools voor het signaleren en de escaleren van agressief gedrag eigen te maken. Afsluitend een voorbereiding op dag drie: wat doet spanning met je lichaam en geest?

Dag drie: deze dag ga je met verschillende oefeningen aan de slag waarmee je bewust wordt van het effect van spanning op jouw lichaam en je reactievermogen. Je leert technieken om jezelf in benarde situaties in veiligheid te brengen. We sluiten de reeks af met de uitreiking van je welverdiende certificaat!

Na deze training: 

  • Weet jij met een koel hoofd de-escalerend op te treden in complexe situaties; 
  • Voel jij je verbaal weerbaar en zelfverzekerd;
  • Voel jij je fysiek weerbaar en zelfverzekerd;
  • Ben jij in staat om lastige situaties bespreekbaar te maken;
  • Heb jij inzicht in verschillende vormen van agressie;
  • Heb jij inzicht in jouw persoonlijke grens bij agressief gedrag; 
  • Heb jij inzicht in je primaire reactie op een stressvolle situatie;
  • Heb jij inzicht in het effect van jouw je eigen houding en gedrag;

Ben jij er klaar voor?

* Deze training wordt gegeven in samenwerking met LOT Trainingen.

Deelnemen